Informācija

Savvaļas dzīvnieki Itālijā: Caprimulgus europaeus Linnaeus, 1758

Savvaļas dzīvnieki Itālijā: Caprimulgus europaeus Linnaeus, 1758


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sistemātiska klasifikācija un izplatīšana

Klase: Putni
Pasūtījums: Caprimulgiformi
Ģimene: Nightjars
Laipns: Mežāzis
Sugas: C. europaeus Linnaeus, 1758

Naktstauriņš (pazīstams arī kā kalcabotto, Eiropas kaprimulgo un nakts pūce) ir sastopams visā Eiropā, Ziemeļāfrikā un Rietumu un Centrālāzijā. Ziemas laikā viņš apmeklē visu Āfriku un Indijas ziemeļrietumus.
Itālijā tā ir izplatīta visā pussalā, nonāk pavasarī un atkal iziet rudenī, reti daži indivīdi paliek ziemā.

Vietējās pasugas dēj olas visā Eiropā, izņemot Islandi, Skotiju, Portugāles dienvidu daļu un Peloponēsu. Suga ir pārstāvēta arī lielākajā daļā Vidusjūras salu. Skandināvijā ir apdzīvoti tikai dienvidi. Centrāleiropā tas ir reti sastopams putns, kas izplatīts kā leopards, tas ir sastopams gan Spānijā, gan Austrumeiropas valstīs.
- C. europaeus: nominālā forma inkubē olas reģionos, kas atrodas tālāk uz ziemeļiem no iepriekšminētajām augsnēm. Uz austrumiem to izšķilšanās vietas sniedzas Vidusāzijā līdz Jenisej augštecei.
- C. meridionalis: šīs pasugas izplatība ir vērojama dienvidos un sākas Spānijā un Magribā, ietver Eiropas dienvidu daļu, ieskaitot lielāko daļu Vidusjūras salu, un caur Melnās jūras teritoriju sasniedz Kaukāzu un Kaspijas jūru.
- C. sarudnyi: šīs pasugas galvenā izplatīšanās teritorija ir atrodama Vidusāzijas ziemeļu stepēs, īpaši Kazahstānā un Kirgizstānā. Uz dienvidiem no šī apgabala atrodas:
- C. unsini: šai mazākai un vieglākai pasugai ir Irākas ziemeļu un Irānas inkubējamā teritorija uz austrumiem līdz Tien Šanai caur Turkmenistānu un Uzbekistānu.
- C. plumipes: šīs pasugas inkubējamās teritorijas atrodas Mongolijas ziemeļrietumos un Ķīnas ziemeļrietumos.
- C. dementievi: viņu difūzijas apgabali izplešas uz austrumiem un virzās no Baikāla ezera uz Mongolijas ziemeļrietumiem.

Kazlēns - Caprimulgus europaeus

Kazlēns - Caprimulgus europaeus (foto www.cesarebrizio.it)

Kazlēns - Caprimulgus europaeus (foto Ričards Īvs)

Atšķirīgās rakstzīmes

Garums: cm
Spārna platums: cm
Svars: 45-95 gr

Naktskrekls ir melnādaina vai nedaudz lielāka izmēra putns ar lielu, plakanu un ļoti īsu galvu, bet ar ļoti platu knābi, ko ieskauj lejā (filopiume, ko izmanto kukaiņu ķeršanai lidojuma laikā). Īsās ķepas ar garo vidējo pirkstu lauka novērošanas laikā ir gandrīz nemanāmas. Plūme, kas ir ļoti mīmiska uz zemes, ir brūnā un pelēkā tonī, ar gaišākām svītrām un tumšākiem pleķiem. Spārni ir ārkārtīgi gari, tomēr arī diezgan šauri; vīriešiem spārnos ir balti plankumi, un arī garās astes ārējo stīgu lapice ir balta, bet centrālās ir tumši melnas un brūnas. Mātītēm trūkst spārnu un astes atšķirīgo iezīmju. Lidojuma laikā putns šķiet ievērojami lielāks un sirpjveida. Atšķirības starp pasugām nav acīmredzamas. Dienvidu un dienvidaustrumu sugas ir nedaudz mazākas un gaišākas spalvas krāsā un mazāk bagātīgas ar kontrastu. Tā vietā Vidusāzijas pasugas ļoti līdzinās nominālajai formai.

Bioloģija

Lūks divreiz gadā. Mātīte dēj vienu vai divas olas, vēlams zem krūmiem, kuru zari nolaižas uz zemes. Inkubācijas periods ilgst 17 dienas; vecāki visu dienu atpūšas pie ligzdas, pat ja viņi jau ir gatavi lidot. Krēslas un nakts ieradumos viņš ātri un droši lido birzis, meklējot kodes un citus nakts kukaiņus, kas ir viņa parastais ēdiens. Laupījumi tiek norīti lidojumā milzīgajā knābī, ko ieskauj plēves spalvas, kas neļauj tai izkļūt.
Citreiz tas apmetas uz kailās zemes vai uz zara ar labu redzamību, no kura tas spīd īsos lidojumos, bieži ar neticamām trajektorijām, lai satvertu kukaiņus, kurus tās lielās acis ir uztvērušas tumsā.


Video: Dzīvnieku pasaule. Savvaļas dzīvnieki. Zilonis, vilks, panda, nīlzirgs, lauva (Maijs 2022).